Vanliga frågor (FAQ)

1. Mitt sjukhus eller dietist säger att Vita-Mine inte är bra, stämmer det?

- Under åren vi har varit aktiva har vi märkt att konkurrenterna vi har är ute på små turnéer bland Sveriges alla mottagningar. Efter dessa besök är plötsligt deras preparat det bästa och Vita-Mine inte så bra. Se bara vår talande jämförelse och gör din egen bedömning. Den finns att ladda ner på startsidan. Vad som sagts på dessa möten är upp till var och en att dra sin slutsats om. Jag som driver Vita-Mine på egen hand har inte haft tid eller ekonomi att kontra mot den typen av lobbyverksamhet men har trots detta dubblat försäljningen för varje år som går. Enbart tack vare nöjda kunders omdömen och tips samt att vi gör en bra produkt och är transparenta i allt vi gör. Vita-Mine är absolut inte ett amatörmässigt hopkok hemma utan tillverkas med samma översyn som precis alla andra tillskott och läkemedel. Vita-Mine står under överinsyn av både Livsmedelsverket (kontrollerar att produkterna är säkra och godkända) och Läkemedelsverket (kontrollerar att preparaten vi tillverkar inte ska klassas som läkemedel). Till och med ännu tuffare krav på oss då vi har vår tillverkning i Sverige. Däremot har vi i kontakt med kunder, sjukhus och dietister stött på en stor mängd okunskap och ren ovilja att söka sina patienters bästa. Trots att vi nu följer SOREGs krav på kosttillskott för överviktsopererade får vi inte det erkännandet vi förtjänar eller omnämns hos SOREG. Återigen så ber vi er att söka info själva. Ta en titt på vilka personer som ansvarar för SOREG och vilka sjukhus de jobbar på samt vilka personkopplingar som finns där. De flesta pekar på vår största konkurrent så att vi nedtalas och att de lovordas är för oss inte konstigt utan bara tråkigt för er. Bara genom att vara öppna, ärliga och hjälpsamma så växer Vita-Mine varje dag. Sjukhus och dess personal är ofta tvugna att följa riktlinjer från dess ledning. Dock får inte en sjuksköterska eller dietist rekommendera specifika preparat alls om de ska följa sina regelverk men det är såklart ohållbart. Däremot får de absolut inte ljuga eller lägga in personliga åsikter om preparat som de inte tipsar om, vilket hänt på ett sjukhus i Göteborg. Där har man sagt att Vita-Mine är giftigt pga höga nivåer vitamin B6. Vår nivå var då 80% av det man säger maxdosen vid normala förhållanden för en person som INTE gjort en överviktsoperation. Hör ni direkta felaktigheter som sägs om Vita-Mine vill vi gärna få reda på det. Vi som lever med detta ingrepp vet och känner hur vår kropp behöver all hjälp den kan få och då behövs höga nivåer av det mesta. Det tycker vi är självklart!
Meda Sverige AB är en av landstingets största externa bidragsgivare och de är tillverkare av bl.a. Mitt val kvinna. En produkt som väldigt ofta rekommenderas till oss opererade. Trots att den är rent av bristfällig ihop med det sämre kalcium skrivs ut från FASS. Läs mer om det här nedanför. Gör dig själv tjänst och prova Vita-Mine och läs gärna vår jämförelse där vi enbart gått på rena fakta från tillverkarnas hemsidor (klicka på länken för att öppna filen i ett nytt fönster). Jämnförelse vitaminer

2. Jag har hört att Vita-Mine har för lite järn, för lite D-vitamin samt för låg nivå kalcium?

Järn - Vi hade i först versionen av vår multivitamin, som inte finns kängre, på gränsen till för lite järn men från i maj 2018 kom version 2 av vår populära multivitamin och låg då helt i linje med SOREGs krav (45mg). Till version 3 som kom hösten 2019 har vi gått ner till 30mg då allt tyder på att det är fullt tillräckligt.
Vi använder en fantastisk källa till järn som heter järnbisglycinat som är en av de bästa som finns att tillgå. Den är nära 10 ggr dyrare att använda men den är så mycket bättre för våra känsliga magar också.

D-Vitamin - Samma sak här som med järnet. Det fanns två läger med läkare och forskare som debatterade enormt mycket om d-vitaminets vara eller icke vara under 2013-2014. Vi lyssnade på båda kan man säga och följde EFSA (European food safety authority) och Livsmedelsverket riktlinjer vid produktionstillfället. På senare år har det visat sig vara en god idé för oss nordbor att tillsätta extra d-vitamin, åtmninstone under vinterhalvåret, men gärna året runt. I nya versionen av multivitaminen är även denna nivån höjd.

Här kan man valfritt lägga till någon av våra tillskott med extra d-vitamin. Har man gjort det kloka valet att köpa Totalpaketet innehåller kalciumtabletterna extra d-vitamin vilket gör att man når en bra dagsdos.

Kalcium - Det kalcium som förskrivs av vården baseras alltid på kalciumkarbonat och det tar vi överviktsopererade upp så lite som 10-20% av pga att dess biotillgänglighet är låg. 2x500mg av exempalvis Kalcipos kan ge så lite som 100mg ren kalcium och detta är alltså vad ditt sjukhus rekommenderar?!
Vi har valt en betydligt renare och lättupptaglig variant med en biotillgänglighet på mellan 90-95%. Tar man 2x400mg av Vita-Mines kalcium ger det en avsevärt högre dos trots lägre mängd. Något alla dietister inte verkar vilja förmedla. Man kan även dosera högre än angiven rekommendation på Vita-Mineburken och ta 3-4 kalcium per dag. Aquamin som kalciumet kommer från ger även magnesium och över 70 andra mineraler i små mängder samt har bevisat god effekt på bl.a artrosbesvär samt underhåll av leder, ben och tänder.

3. Innehåller multivitaminen verkligen allt man behöver efter OP?

- Både ja och nej. Den har, i synnerhet nu med version 3 av multivitaminen, en god sammansättning som passar alla opade men någon behöver kanske komplettera med något ytterligare då vi alla är olika. Vi som många andra forum rekommenderar att man tar årliga  kontroller för att ha bra koll på sina värden. Du får en mycket bra grund! Den finns inget kalcium i multivitaminet då det kan hindra upptaget av järn. Kalcium kan beställas i webbshoppen separat eller tillsammans med multivitaminen i något av Totalpaketen vilket vi rekommenderar alla som gjort en överviktsoperation. Läs även infon på produktens sida eller kontakta kundtjänst för mer info. Fungerar till alla operationsmetoder.

4. Jag har svårt att svälja stora tabletter, kommer multivitaminen i annan form snart?

- Det är första saken på dagordningen ihop med att förbättra de befintliga produkterna. Vi ska komplettera med en kompletterande produkt, troligtvis en multivitamin i pulverform så fort utrymme i budgeten finns. Vi vill dock påpeka att tabletten är försedd med brytskåra för att kunna dela den och är coatad med tre lager för att den ska glida ner lätt. Den kan även krossas och blandas med dryck, yoghurt eller smoothie. Eftersom en burk är såpass billig kan det vara värt att prova eller beställa ett gratis provpaket! Många kunder med samma bekymmer har valt att testa preparatet och nästan alla har givit Vita-Mine tummen upp! Både kalciumet och multivitaminen är exakt likadana i form, storlek och har samma speciella coating. I den senaste version av multivitaminet var tanken att man kommer ta två mindre tabletter som är lite mindre till storleken än dagens tablett som man tar en av. Vi har nu valt en annan väg efter en omröstning där över 80% ville behålla dagens lösning.

5. Hur vet jag att Vita-Mine Multivitamin är säkert?

- Första och viktigaste delen av utvecklingen pågick under ca 9-10 månaders tid och tog inte slut bara för att vi lanserade vår första version av multivitaminet. Detta är bara början! Nu är det vår expertis samt era dagliga tips, er feedback och sjukhusens ökade kunskaper som har byggt ihop senaste versionen av multivitaminen. Den andra etappen tog ca 2 år. Så det är en väl beprövad produkt nu. Allt är gjort och tillverkat i Sverige med Svenska regelverk, Svenska myndigheter som bedömmer och kontrollerar oss och tillverkare med enorma krav på sig att göra bra, hälsosamma, säkra och trygga produkter. 
Tillverkaren har ISO-, HACCP- och GMP-certifiering vilket gör att vi som beställare och du som kund kan vara helt trygg med våra produkter. Godkänt som tillskott av Läkemedelsverket och kontrolleras av Livsmedelsverket. Vi samlar ständigt in synpunkter och önskemål samt samarbetar tätt med de organ som har forskning på vår patientgrupp. Exempelvis brittiska BOOMS eller svenska SOREG. Vi har en konstant dialog med sjukhus och dietister samt andra mycket kunniga och professionella medarbetare för att göra Vita-Mine bättre för dig som användare.

6. Kan man som gravid äta Vita-Mine Multivitamin?

- Ja men det finns en del riktlinjer och du behöver fortfarande mer folsyra och järn periodvis än vad vårt preparat innehåller. Man ska få genomgå en utredning som fastställer vad du som gravid överviktsopererad behöver under graviditeten samt före och efter. Nedan listar vi rekommendationer utöver en Vita-Mine om dagen. Intas under hela graviditeten och tiden då du ammar. Men rådgör ändå med barnmorskan då du kanske har individuella behov. Be gärna din barnmorska kontakta oss om de är osäkra och vill ha info om preparatet. Se bolagets kontaktsida i menyn.


Järn - 100mg per dygn. Intas gärna kvällstid.
Vita-Mine har 30mg Järn per tablett.

Folsyra - 5 mg 3-6 månader före graviditet och fram till vecka 12.
Därefter ska man ta 400-500ug per dygn (gärna på morgonen).
Vita-Mine innehåller 500ug vilket täcker ert behov efter vecka 12

B12 - Tas som vanligt 0,35-1,0mg per dag eller injektion var tredje månad.
Vita-Mine innehåller 0,7mg av den bästa typen av B12.

Kalcium - Fram till vecka 28 behöver du 1000mg kalcium per dygn och  efter vecka 28 till förlossningen ska man ta det dubbla dvs 2000mg för att sedan återgå till 1000mg. Denna dos uppnås genom enkelt genom att kortsiktigt öka kalciumdosen till 3-5 tabletter per dag.

7. Kan någon som inte överviktsopererat sig äta Vita-Mine?

- JA! Utan tvivel JA! Detta är en "myt" vi försöker få bort från varumärket. Vi har 100-tals personer som tar Vita-Mine multivitamin och alla är supernöjda. Alla som har haft möjlighet har visat goda resultat vad gäller blodprover och allmäntillståndet. Alla har varit extra nöjda med effekten den haft på hår, naglar och hud. En av tre hade förhöjda värden av B12 vilket inte är så konstigt pga den stora mängden B12 i varje tablett. Samtidigt är det helt ofarligt att ha höga B12-värden. För en icke överviktsopererad blir det som att ta ett multivitaminpreprat kombinerat med en stark B-komplextablett vilket är vanligt för dem som tränar mycket exempelvis. Eller vill förbättra kvalitén på hud, hår och naglar. Vegetarianer kan äta detta preparat då D-vitaminen från certifierad kolkalciferol som tas från lammull. Utöver denna källa är preparatet helt vegetariskt.

8. Jag blir inte godkänd för fakturaköp via klarna, vad finns det för alternativ?

- Klarna erbjuder även direktbankbetalning från ett svensk bankkonto med signatur med BankID som endast gör att du som kund behöver en bankdosa för att slutföra ordern. Postförskott kan väljas mot avgift på, i dagsläget, 95kr.
Vi kan även sälja mot förskottsbetalning via faktura till vårat bankgiro-konto. I detta fall måste ordern läggas manuellt via mail eller telefon till vår kundtjänst, inte via webbshoppen. Sedan hösten 2016 finns även Swish som alternativ. Vita-Mines Swishnummer: 123 441 64 18 Hör av er så hittar vi en lösning.

9. Får man bli återförsäljare av era produkter?

- Ja absolut! Ring eller maila till oss för mer info. Se kontaktsidan i menyn.
Vi har idag ett par hårsalonger samt en lokal hälsokostbutik och några fristående apotek som valt att samarbeta med oss.

10. Säljer ni till andra länder än Sverige?

- I dagsläget gör vi inte det pga att vi inte ansökt om tillstånd från andra länders livsmedelsverk ännu. Klarna har dock lösningar så Finland,  Norge, Tyskland, Österrike och Storbritannien är länder som kommer adderas till kundkretsen i framtiden. Maila gärna för mer info!

11. Innehåller Vita-Mines produkter några allergener?

- Nej produkterna är helt fria från ämnen som i regel kan orsaka en allergisk reaktion. Inga spår av laktos, glykos, nötter eller dylikt. Produkten är att betrakta som sockerfri och vegetarisk. Inga färgämnen är tillsatta vilket gör att produkten har lite ovanlig gulbrun-aktig ton istället för vit som många tillverkare använder.

12. Jag vill inte gynna ett vinstdrivande företag som skor sig på oss opererade!

- Det är inte ovanligt att man får höra det och det finns många svar att ge där. Meda Sverige som tillverkar Mitt val kvinna som vården tipsar om är inget litet bolag som ger bort sina produkter, tvärtom faktiskt! Vita-Mine har enligt uppgift så lite som en tiondel så litet vinstpåslag på våra produkter som de har. Anledningen att vår burk kostar mer är mängden innehåll och dess högre kvalitet. Ihop med betydligt mindre batcher (mängd tillverkade burkar) tvingas vi ligga på denna prisnivå till vi växer i storlek. Jag som driver Vita-Mine har från starten hittills inte tagit ut en krona i lön utan all vinst har återinvesterats i nya produkter och för att dra ner bolagets kostnader. Bolaget är nästan att betrakta som ett kooperativ där ni som kunder bidrar till bättre produkter och lägre priser bara genom att handla av oss. Ju större Vita-Mine blir ju mer kan vi pressa priser och skriva bättre avtal som i slutändan bara gynner er som kunder.

13. Vad är Bioperine, vad är det bra för och varför har ni valt detta?

- Bioperin fanns i version 2 av vår multivitamin fram till sommare 2019. Nu togs det bort då några kunder besvärades av halsbränna.
Se http://www.bioperine.com/index.php/aboutbioperine för mer info om Bioperine.

14. Finns det produktprover som man kan få eller köpa?

- För att beställa en gratis 5-dagars prova-på-kur ber vi er att maila, skicka meddelande via facebooksidan eller ringa oss och lämna dina adressuppgifter. En testkur består av ca 5st multivitamintabletter och ca 10st kalciumtabletter. Man tar en multivitamin på morgonen och två kalcium på kvällen. Vissa som får i sig kalciumrik kost behöver bara en kalciumtablett i extrema fall (exempel på kalciumrik kost är i princip alla mejerivaror, bönor, nötter och vissa baljväxter).
Har du önskemål att testa enbart kalciumet eller multivitaminen ange det vid kontakten med oss och glöm inte att skriva adressen.

I stället för att ta betalt för denna tjänst får ni väldigt gärna skänka en liten slant till välgörenhet som "kompensation". Detta är givetvis helt frivilligt och ingen kontroll sker utan detta är efter er vilja och förmåga. Tack på förhand!
Förslag: SOS Barnbyar:
SMS:a SOS20 till 72970 så skänker du 20 kronor som engångsgåva eller swisha valfritt belopp till nr: 123 900 22 96.


VITA-MINE TRADING AB
ORG. NR: 559180-2821
BOLAGET INNEHAR F-SKATTSEDEL

TELE: +46 (0) 8-99 77 77
MAIL: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
COPYRIGHT 2015-2020